Kanser, Kalp hastalıklarına bağlı ölçümlerden sonra en sık görülen, karşılaşılan en önemli hastalıkların başında gelir. Kadınlarda da Meme  kanserinden sonra Kadın genital kanserleri ikinci sırada en çok görülen kanser hastalıklarındandır.

Kadın üreme sistemine ait kanserler arasında ikinci sıklıkta görülen rahim ağzı (serviks) kanseri erken dönemde yakalanabilen nadir hastalıkların en başında gelmektedir. Serviks kanseri başlarında yakalanıldığında tam şifa ile sonuçlanan bir hastalıktır.

Tüm kanserlerde olduğu gibi serviks kanseri de uzun yıllar süren gizli hastalık döneminden sonra ortaya çıkan bir hastalıktır.1 ila 15 yıl süren bir kuluçkulama dönemi sonrası kanser ortaya çıkar. Şikayetler ortaya çıktıktan sonra da ne yazık ki hastalık yayılmıştır. İşte bu nedenle kanserleri erken dönemde tanımlamak için çeşitli testler geliştirilmiştir. Serviks kanserinin erken tanı testi de smear testidir.Smear vaginal akıntının yayma testidir.

Smear testi nasıl yapılır?

Smear testi; jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından ve vaginanın belirli bölgelerinden örnek alınır. Bu örnekler rimel fırçasına benzeyen küçük bir fırça ile alınır. İşlem tamamı ile ağrısız bir işlemdir. Doktor bilgi vermezse hiç farkına varmaz, hissetmez. Aynı ağızdan, boğazdan kültür için akıntı almaya benzer. Alınan örnekler patolojik olarak incelenerek kanser öncüsü lezyon olup olmadığı araştırılır. Sonuçlar 2-5 gün içinde çıkar.

Smear testi kimlere ve ne zaman yapılmalıdır?
Rahim ağzı kanserini erken tanıyabilmek için cinsel olarak aktif olan tüm kadınlarda smear testinin yılda bir kez yapılması yeterlidir.

Smear testi yapılmadan önce dikkat edilecek noktalar.

1. Adet öncesi, adet dönemi yada adet sonrası 1-2 gün içinde smear alınmamalı,
2. Kirli Kahverengi olunca smear alınmamalıdır.
3. Smear alınacağı günün bir gün öncesi cinsel ilişkiden kaçınılması yararlı olabilir,
4. Smear alımının hemen öncesi vajinal duştan kaçınılmalıdır.

” Yılda bir kez yaptıracağınız SMEAR testi sizi rahim ağzı hastalıklarından korur. Yıllık kontrolünüzü ve SMEAR testini yaptırmayı ihmal etmeyiniz.”